Alleen-zijn versus éénzaam-zijn binnen liefdesrelaties.
Ik zou willen dat ik je, wanneer je alleen bent of omringd door duisternis, het verbazingwekkende licht van je eigen wezen kon laten zien.
HAFIZ
Niemand wil éénzaam-zijn. Veel mensen blijven liever in een ongelukkige relatie dan dat ze single zijn.De angst om alleen te zijn vergroot de kans dat we genoegen zullen nemen met een minder bevredigende relatie. We lopen in het bijzonder meer risico, dat we afhankelijk worden van onze partners; dat we de relatie met hen niet beëindigen, zelfs wanneer die niet in onze behoeftes voorziet.
Een relatie lijkt de logische oplossing voor éénzaamheid. De angst voor éénzaamheid hindert echter ons vermogen om goede beslissingen te nemen aangaande onze relaties. Vanuit éénzaamheid gaan we overhaast relaties aan, of we blijven in de verkeerde relaties hangen. Het brengt ons ertoe om minder te accepteren dan we verdienen. Om onszelf, onze voorkeuren en onze waarden te begrijpen, moeten we de tijd gebruiken dat we single zijn, of tijd voor ons zelf nemen wanneer we een relatie hebben. Als we leren om onszelf lief te hebben, ontwikkelen we medeleven, empathie en geduld.
Vervolgens kunnen we deze eigenschappen gebruiken om van iemand anders te houden. Op die manier is alleen zijn niet éénzaam. Maar kunnen we vol vertrouwen onze eigen keuzes maken, zelf onze weg bepalen en nadenken over onze eigen levenservaringen. De eerste stap om op een goede manier van een ander te houden.
Het verschil tussen éénzaamheid en alleen-zijn is de lens waardoor we naar de tijd kijken die we in ons ééntje doorbrengen en de manier waarop we die tijd gebruiken. De lens van éénzaamheid maakt ons onzeker en geneigd tot het nemen van slechte beslissingen. De lens van alleen-zijn maakt ons open en nieuwsgierig. Als zodanig is alleen-zijn de basis waarop we onze liefde bouwen. Gedurende de tijd die we zonder een liefdespartner doorbrengen ,bewegen we ons anders door de wereld, alerter op onszelf en de wereld om ons heen. In een gezonde liefdesrelatie verloopt de kruising van twee levens het beste als je je eigen persoonlijkheid, waarden en doelen kent. Wanneer we de weg afleggen van éénzaamheid naar een productief gebruik van alleen-zijn, zullen we dus onze persoonlijkheid, waarden en doelen verkennen.
Gedurende dit proces ontwikkel je eigenschappen die je op verschillende manieren voorbereiden op elke fase van een liefdesrelatie, óf het vermogen je huidige liefdesrelatie te verbeteren. We ontwikkelen het vermogen om onszelf te zien en te kennen zonder de invloed van een andere geest. Alleen-zijn stelt ons in staat om onze eigen complexiteit te begrijpen. Als we alleen-zijn vertrouwen we volledig op onszelf, bedenken we wat we belangrijk vinden en ontdekken we wie we zijn. We leren om uitdagingen in ons ééntje het hoofd te bieden.
Natuurlijk kunnen we hulp verwelkomen wanneer die zich aandient, maar we gaan er niet vanuit en we zijn er niet afhankelijk van. Als we continu op zoek zouden zijn naar liefde, wordt onze aandacht afgeleid van het begrijpen van onszelf. Als we onszelf niet begrijpen, lopen we het risico dat we de voorkeuren en waarden van onze partner overnemen. De visie van de ander wordt de onze. Als dit een bewuste keuze is en we dragen dit bewust uit, dan is dat prima. Echter wanneer we dit onbewust doen omdat we onszelf niet begrijpen of kennen, dan is dit niet positief. Door de keuzes die we maken wanneer we alleen-zijn, stellen we een eigen standaard voor de manier waarop we willen leven, liefhebben en liefgehad worden.
Alleen-zijn helpt je te herkennen dat er een jij vóór, tijdens en na elke relatie is. En dat je zelfs, wanneer je gezelschap en liefde hebt, je eigen pad creëert. Op deze manier voorkomen we, wanneer ons verhaal dat van een ander kruist, dat we keuzes maken gebaseerd op verliefdheid of de visie van iemand anders op de liefde; of dat we passief afwachten wat er gebeurt zonder te weten wat we willen. In plaats daarvan dragen we geleidelijk de standaard uit, welke we hebben ontwikkeld, om te zien hoe die bij een ander past. En mocht de relatie eindigen dan evalueren we deze en leren we onszelf beter kennen.
ZELFBEHEERSING EN GEDULD
Twee belangrijke vaardigheden die we leren wanneer we alleen zijn, zijn zelfbeheersing en geduld. Zonder deze twee vaardigheden zullen we geneigd zijn om onze zintuigen te volgen en alles wat ons aantrekt. Zelfbeheersing is de tijd en de ruimte die je schept tussen het moment waarop je je tot iets aangetrokken voelt en het moment waarop je daarop reageert. Alleen-zijn helpt ons om tijd en ruimte te scheppen tussen aantrekkingskracht en reactie. We stellen onszelf goede vragen en nemen de tijd deze te beantwoorden. We leren het verschil te zien tussen wat goed voelt en wat bevorderend is voor ons welzijn.
EEN COMPLEET ZELF
We hebben de neiging om onze betere helft te zoeken, of iemand die ons compleet maakt. Echter dat zou betekenen dat we de slechte of incomplete helft zijn en niet compleet zonder liefdespartner. Dit stuurt ons in de richting van afhankelijkheid van iemand anders, van verwachtingen welke nooit waargemaakt kunnen worden. Wanneer we alleen-zijn, leren we om onszelf te geven wat we nodig hebben voordat we dat van iemand anders verwachten. Wanneer je als een compleet mens aan een liefdesrelatie begint, zonder op zoek te zijn naar iemand die je compleet maakt of die je betere helft is, kun je je werkelijk verbinden en liefhebben. Je bent in staat zonder behoeftigheid of angst liefde te geven. Hoe beter je jezelf kent door de periode van alleen-zijn, hoe beter je ook van de ander kunt houden. Je weet wat je te bieden hebt en door jezelf te begrijpen en van jezelf te houden, leer je ook te begrijpen hoe je van de ander kunt houden. Het belangrijkste resultaat van het alleen-zijn is wellicht dat we onze eigen onvolmaaktheid leren begrijpen. Zo kunnen we ook van de ander houden in al haar of zijn schoonheid en onvolmaaktheid.
Wil je een wereld van liefde, heb jezelf lief.
Wil je een wereld van vergeving, vergeef jezelf.
Wil je een wereld van blijdschap, ben blij.
Wil je een wereld met een lach, lach zelf.
Wil je een wereld vol passie, ben passievol.
Wil je een wereld vol erotiek, waarbij iedere hap voedsel smaakt naar sensatie, iedere kus van je geliefde magisch is, iedere slok koffie smaakt naar een omhelzing van een goede vriend……..
Leef dan op die manier, en modelleer de wereld naar jezelf.
En kijk hoe de wereld om je heen verandert.
RE-VOLUTIE
Arwin Steigenga
0 Reacties